21. helmikuuta 2016

9 § Helsingin valintakoekirjojen veikkaus

Oikeushistoria, rikosoikeus vai hallinto-oikeus? Valintakoeaiheiden spekulointi on joka keväistä puuhaa, kun luku-urakkaan valmistautuvat hakijat pohtivat, mitä aiheita he mahdollisesti pääsevätkään pian lukemaan. Myös minusta aiheiden arvailu on erityisen hauskaa, joten tässä postauksessa pohdinkin, mitä aiheita saattaa tänä keväänä tulla Helsinkiin ja Vaasaan hakevien luettavaksi!
Pitää kuitenkin muistaa, että minkään aiheen suhteen ei ikinä voi olla edes lähes varma, joten en suosittele, että lähdette nyt kahlaamaan mahdollisia aiheita läpi. Pääsykokeessa kuitenkin vaaditaan niin tarkkaa osaamista nimenomaan valintakoekirjan tietojen suhteen, että tässä vajaan kahden kuukauden aikana tehtävästä pinnallisesta ennakkolukemisesta ei juuri ole hyötyä.

Valintakoekirjat ja -aiheet aiempina vuosina

Tiedekunnan sivuilla on nähtävissä valintakokeet vuodesta 2004 lähtien, joiden kautta on selvitettävissä myös aiemmat valintakoekirjat. Alla olevasta linkistä näette kunakin vuonna olleet aiheet kun taas taulukosta selviää kuinka monta kertaa kyseinen aihe on yhteensä ollut valintakoekirjoissa. Helsingin oikiksessa kauppaoikeus on jaettu opetuksellisesti neljään alueeseen (yhteisöoikeus, immateriaalioikeus, markkinaoikeus ja kuluttajaoikeus), mutta taulukossa tätä erittelyä ei ole tehty.


Helsingin oikis oikeudenalat pääsykoekirjat
Oikeudenalat on jaoteltu Helsingin oikiksen oppiaineiden mukaisesti.
Kuten taulukosta näkee, niin useimmiten aiheena on ollut velvoiteoikeus ja jaetulla toisella sijalla ovat rikosoikeus ja oikeushistoria. Velvoiteoikeus ja rikosoikeus tuskin kuitenkaan tulevat tänä vuonna valintakoekirjoissa esiintymään, sillä molemmat aiheet olivat luettavina viime vuonna. Aiheen uudelleen esiintymisessä on nimittäin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta (velvoiteoikeus 2004 & 2005) aina ollut vähintään vuoden tauko.

Kaksi vai kolme kirjaa?

Viime aikoina olen kuullut spekulaatiota siitä, että lyhentyneen lukuajan johdosta tänä vuonna olisi vain kaksi kirjaa luettavana. Itse en tähän mahdollisuuteen usko, sillä lukuaika on viime vuosina jatkuvasti vähentynyt ja valintakoekirjojen määrä on silti pysynyt kolmessa. Lisäksi kuten jotkut ovat saattaneet huomata, niin valintakoekirjat ovat usein huolimattomasti tehtyjä copy paste -teoksia kirjoittajien aiemmista ja laajemmista teoksista. Mikäli kirjoja olisi vain kaksi niin näkisin, että yhden kirjan sivumäärää tulisi kasvattaa, jotta hakijoilla olisi silti tarpeeksi sivuja luettavana ja pääsykokeessa saataisiin eroja aikaan järkevillä (*koputtaa puuta*) tehtävillä.
Uskon, että vuodesta 2006 lähtien ollut kolmen kirjan traditio jatkuu vielä tänäkin vuonna!

Valintakoekirjojen pyhä kolminaisuus

Kirjojen määrän pohdinnasta päästäänkin pikkuhiljaa itse aiheiden pohdintaan. Aiheiden arvailua saattaa helpottaa se, että tiedekunta on viime vuosina noudattanut valintakoekirjoissa jakoa julkisoikeuteen, yksityisoikeuteen ja oikeuden yleistieteisiin. Esimerkiksi vuonna 2014 valintakoekirjojen aiheet olivat hallinto-oikeus (julkisoikeus), immateriaalioikeus (yksityisoikeus) ja oikeusteoria (oikeuden yleistieteet). Tosin tämä jako ei ole täysin kiveen hakattu, kuten eri vuosien (esim. 2015) valintakoekirjoista on nähtävissä. Oikeudenalojen jaottelua näihin kolmeen kategoriaan voi katsoa tarkemmin esim. Wikipediasta, vaikka sieltä joitakin oikeudenaloja puuttuukin ja varsinkin tänä päivänä julkis- ja yksityisoikeuden raja on hyvin häilyvä.

Todennäköisyyksien spekulointi

Seuraavaksi jaottelen oikeudenalat Helsingin oppiaineiden mukaisesti (muutamalla omalla sovellutuksella) neljään eri kategoriaan riippuen siitä kuinka todennäköisenä pidän, että kyseinen oikeudenala tulee tänä vuonna valintakoekirjan aiheeksi.


Hyvin todennäköisesti:

 • Oikeushistoria
 • Insolvenssioikeus
Oikeushistorian puolesta puhuvat neljä aiempaa esiintymiskertaa, parin vuoden tauko sekä valintakoekirjojen pyhä kolminaisuus. Näistä syistä pidän oikeushistoriaa kaikista todennäköisimpänä aiheena tänä vuonna. 
Insolvenssioikeuden kohdalla pohdin pitkään, että sijoittaisinko sen tähän vain "Mahdollisesti" -kategoriaan, mutta lopulta päädyin sen sijoittamaan tähän. Insolvenssioikeuden aiempien valintakoekirjojen kirjoittajat (Risto Koulu ja Heidi Lindfors) ovat Adlibriksen mukaan julkaisemassa tänä vuonna uudistettua painosta heidän laajemmasta insolvenssioikeuden kirjasta, joten liekö tämä enne myös valintakoekirjan uudistamisesta?

Mahdollisesti:

 • Kauppaoikeus
 • Eurooppaoikeus
 • Perhe- ja jäämistöoikeus
 • Prosessioikeus
 • Työoikeus
 • Ympäristöoikeus
Tähän kategoriaan päätyivät oikeudenalat, jotka ovat ainakin kerran esiintyneet valintakoekirjan aiheena, mutta joiden viime aikaisesta esiintymisestä on useampi vuosi. Kauppaoikeuden todennäköisyyksiä nostaa se, että kuten edellä mainitsin, niin opetuksellisesti se jaetaan neljään eri alueeseen, joista kaikista saisi eri näkökulman kauppaoikeuteen. Valintakoekirjana kauppaoikeus olisi myös varmasti haastava (esim. immateriaalioikeus 2014), joten tällä tavalla tiedekunta ainakin saisi erottelua aikaan hakijoiden kesken.

Epätodennäköisesti:

 • Oikeusteoria
 • Hallinto-oikeus
 • Oikeustaloustiede
 • Esineoikeus
 • Finanssioikeus
Tässä joukossa olevat oikeudenalat eivät joko ole kertaakaan esiintyneet valintakoekirja-aiheena (pl. esineoikeus) tai sitten ne ovat olleet äskettäin aiheena (oikeusteoria & hallinto-oikeus 2014). Lisäksi en usko tilanteeseen, missä tiedekunta laittaisi sekä oikeusteorian että oikeushistorian valintakoekirjojen aiheiksi ja oikeushistoria on näistä kahdesta paljon todennäköisempi vaihtoehto tälle vuodelle.

Hyvin epätodennäköisesti:

 • Velvoiteoikeus
 • Rikosoikeus
 • Valtiosääntöoikeus
 • Urheiluoikeus
 • Viestintä- ja informaatio-oikeus
 • Oikeussosiologia
 • Lääkintä- ja bio-oikeus
 • Kansainvälinen oikeus
Hyvin epätodennäköisten aiheiden joukossa ovat oikeudenalat, jotka joko olivat viime vuonna aiheina (velvoiteoikeus, rikosoikeus, valtiosääntöoikeus) tai eivät ole ikinä esiintyneet valintakoekirjojen aiheena ja ovat muutenkin oikeudenaloina tiedekunnassa henkilöstöltään pieniä (esim. urheiluoikeus).

Virallinen veikkaus

Itse toivoisin aiheiksi kauppaoikeutta, finanssioikeutta ja eurooppaoikeutta, sillä jo pitkään olen ollut kiinnostunut liikejuridiikasta ja tulevaisuudessa haluaisinkin työskennellä liikejuridisten asioiden parissa. Vaikka tämä kolmikko sinänsä täyttäisikin pyhän kolminaisuuden -kriteerin (tosin en välttämättä sijoittaisi eurooppaoikeutta oikeuden yleistieteisiin), niin epäilen suuresti tämän toiveen toteutuvan :D


Lopulta ainoastaan yksityisoikeuden puolelta aiheen valitseminen tuotti vaikeuksia, sillä oikeushistorian ja insolvenssioikeuden valitsin ilman sen suurempia pohdintoja edustamaan oikeuden yleistieteiden ja julkisoikeuden kategoriaa. Koen, että "mahdollisesti" -ryhmässä olleista yksityisoikeutta edustavista oikeudenaloista (kauppaoikeus, perhe- ja jäämistöoikeus, työoikeus) mikä tahansa voisi tulla, mutta lopulta päädyn valitsemaan kauppaoikeuden viimeiseksi, hyvin epävarmaksi, arvauksekseni. Mikäli minussa on yhtään selvänäkijän vikaa, niin keväällä 2016 Helsingin oikiksen valintakoekirjojen aiheet ovat oikeushistoria, insolvenssioikeus ja kauppaoikeus.

Kertokaa kommenteissa hakukohteesta riippumatta, mitä aiheita te toivoisitte tai uskotte tulevan valintakoekirjoiksi tänä vuonna! :)

Muut postauksessa käytetyt lähteet:

Seuraa tai ota yhteyttä!

 • Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille: Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
 • BlogiUnelmanaOikis  Sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista saa päälle sivun oikeasta laidasta "Follow by Email" -kohdasta. Muista sähköpostiosoitteen syöttämisen jälkeen vielä vahvistaa tilaus.
 • Sähköposti: unelmanaoikis@gmail.com Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu oikisaiheinen asia mietityttää.
 • Twitter: @IiroRuolahti, jossa twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
 • Yhteydenotto- ja palautelomake: Löytyy sivun alareunasta. Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
 • YouTube: Iiro Ruolahti, josta löytyy tällä hetkellä vain yksi video (podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea).

8 kommenttia:

 1. Haen Turkuun ja toivon todella, ettei pääsykoekirjana ole ainakaan yhtään englanninkielistä teosta! Mutta lemppariaiheet itsellä olisi rikosoikeus, oikeushistoria ja kauppaoikeudesta jokin osa-alue. Saa nähdä mitä on tulossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turusta ei kyllä ikinä tiedä että mitä sieltä tulee :D Ehkäpä tänä vuonna ne päättävät yllättää ruotsin kielisellä teoksella ;)

   Poista
 2. Ihan yhtä hyvin Helsinkiin voi tulla englanninkielinen kirja... se on jopa hyvin todennäköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että englanninkielisen kirjan tuleminen riippuu siitä, miten Turussa koettiin viime vuoden kokeilun onnistuneen. Ja jos käsitin oikein, niin tämän vuoden Helsingin pääsykoe toimii mahdollisen yhteishaun pilottimallina eli haluaako tiedekunnat sisällyttää yhteishakuun englanninkielistä kirjaa.

   En vain jaksa hirveästi uskoa englanninkielisen teoksen mahdollisuuteen, sillä teokset ovat tunnetusti olleet hieman hutaisten tehtyjä ja pääsykoekirjan kirjoittaminen englanniksi teettäisi varmasti lisätyötä kirjoittajalle. Mutta toisaalta eipä näistä ikinä tiedä ja mielenkiinnolla odotankin huhtikuuta kun kirjat varmistuvat :)

   Poista
 3. Eikös kauppaoikeus ole esiintynyt vain kahdesti vuosina 2004-2015 eli 2006 ja 2011. Korvaisinkin kauppaoikeuden insolvenssioikeudella tuossa kolmikossa. Sekin kai kuuluu yksityisoikeuden alaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppaoikeus (immateriaalioikeus) oli aiheena myös vuonna 2014 :)

   Insolvenssioikeus on mielestäni erittäin hyvä esimerkki oikeudenalasta, jossa jyrkkä julkis- ja yksityisoikeus jaottelu ei toimi ja sen yksityisoikeudellisista ominaisuuksista huolimatta olen sen tässä postauksessa sijoittanut julkisoikeuden puolelle.

   Veikkauksesi ei kyllä kuulosta yhtään hassummalta, sillä sijoittaa insolvenssioikeuden miten tahansa, niin tuo "pyhä kolminaisuus" ei todellakaan ole mikään kiveen hakattu tapa. :D

   Poista
 4. Siis omat kolme olisivat insolvenssioikeus, ympäristöoikeus ja oikeushistoria

  VastaaPoista
 5. Ruotsin kielisillehän on tänä vuonna vain 2 kirjaa, saa nähdä miten käy...

  VastaaPoista