5. huhtikuuta 2016

12 § Helsingin oikiksen valintakoekirjat 2016

Viimeinen pari uunista ulos! Nyt on tiedossa myös Helsingin oikiksen ja sen Vaasan yksikön valintakoekirjat ja tämän kolmen kirjan paketin hinta on tuttuun tapaan 230 euroa. Kirjat voi tilata, joko Unigrafian verkkokaupasta tai ostamalla ne huomenna klo 09.00 jälkeen Unigrafian toimipisteestä (Vuorikatu 3). Tiedekunnan sivuilla lukee, että kirjoja voi tiedustella myös muista kirjakaupoista. Viime vuonna esim. Suomalainen Kirjakauppa (vain Helsingin keskustan myymälä) myi valintakoekirjoja, mutta hinta oli muistaakseni ainakin muutaman kympin kalliimpi verrattuna Unigrafiaan. Suosittelen kuitenkin varmistamaan kirjakaupoilta etukäteen myyvätkö he valintakoekirjoja.

Valintakoekirjat 2016

Valintakoekirjoja on kuin onkin kaiken spekulaation jälkeen kolme ja ne ovat:

 • Janne Kaisto: Esineoikeuden alkeet - Forum Iuris 2016. 165 sivua.
 • Päivi Korpisaari: Johdatus viestintäoikeuteen - Forum Iuris 2016. 219 sivua.
 • Risto Koulu ja Heidi Lindfors: Velkavastuun toteuttaminen luottoyhteiskunnassa - Forum Iuris 2016. 2., uudistettu painos. 208 sivua

Itselläni meni hetki toipua shokista, jonka aiheet — tai oikeastaan viestintäoikeus aiheutti :D En olisi kyllä osannut villeimmissä unissanikaan arvata sitä yhdeksi aiheeksi, niin kuin aiemmin kirjoittamastani postauksesta voitte huomata. Muutenkin arvaukseni valintakoekirjoista meni aika lailla metsään, vaikkakin insolvenssioikeutta sieltä kaavailinkin tulevan! Huomionarvoista kirjoissa on myös se, että insolvenssioikeuden kirja (Velkavastuun toteuttaminen luottoyhteiskunnassa) on uudistettu painos vuoden 2013 valintakoekirjasta, joten osa hakijoista on mahdollisesti aiemminkin lukenut tätä teosta intensiivisesti. Tästä ei kenenkään tarvitse kuitenkaan hätääntyä, sillä asiat unohtuvat ja lainsäädäntö muuttuu :)


Edellä linkkaamastani postauksesta löytyy myös linkki aiempien vuosien valintakoekirjoihin, josta näette, että viestintäoikeutta ei siis ole ollut kertaakaan aiemmin, mutta esineoikeus on ollut kerran vuonna 2008 ja insolvenssioikeus kolme kertaa vuosina 2004, 2010 ja 2013.

Spekulaatio kahdesta kirjasta sekä sivumäärän mahdollisesta supistumisesta osoittautui myös vääräksi, sillä tänä vuonna luettavaa on 592 sivua kun taas viime vuonna sivuja oli vain 494. Luettavaa on siis vajaa sata sivua enemmän verrattuna viime vuoteen, mutta lukuaikaa on 12 päivää vähemmän. Liekö tämä muutos johtaisi hieman järkevämpiin valintakoekysymyksiin ja näin ollen nippelitiedon osaaminen ei korostuisi niin paljoa. Loppujen lopuksi kirjat täytyy kuitenkin tietyllä tasolla osata ulkoa, joten lukemiselta tässä ei vältytä ;)

Valintakoetehtävät

Valintakoe sisältää viisi kysymystä, joista kaksi on luonteeltaan monivalintatehtäviä. Muut kysymykset voivat olla esimerkiksi oikeustapaus-, essee- ja aineistokysymyksiä. Kustakin kysymyksestä voi saada 0-10 pistettä.

Valintamenettely on kaksivaiheinen: ensimmäisessä vaiheessa kaikilta kokeeseen osallistuneilta tarkastetaan monivalintatehtävät ja hakijat asetetaan niiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Monivalintatehtäväpisteiden perusteella toiseen vaiheeseen edenneiltä tarkastetaan kaikki vastaukset. 

Tiedekunnan muotoilu jättää hieman avoimeksi sen, että onko valintakokeessa vain nuo kaksi ensimmäisen vaiheen monivalintatehtävää vai voiko monivalintoja olla myös ns. toiseen vaiheen kysymyksissä lisää. Epäilisin kuitenkin, että monivalintojen määrä tulee rajoittumaan noihin kahteen kysymykseen, mutta kuten tänään opimme aiheista, niin kaikki on mahdollista!

Lisätietoa valintakoetehtävistä löydätte tiedekunnan sivuilta.

Tärkeitä päivämääriä hakijalle


6.4.2016: Valintakoekirjat julkaistaan
16.3 - 6.4.2016: Korkeakoulujen yhteishaku, Hakuaika 2
6.4.2016: Hakemus erityisjärjestelyistä pääsykokeessa oltava perillä
20.5.2016: Koesalit ilmoitetaan (viimeistään)
25.5.2016: Pääsykoe (Helsingissä, Vaasassa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa)
1.7.2016: Valintatulokset julkaistaan (viimeistään)

Opintopolku


Edelleenkin tahdon muistuttaa hakulomakkeen täyttämisestä Opintopolussa, sillä olisi erittäin ikävää joutua hakuprosessissa hylätyksi näin yksinkertaisen asian takia.


Huomenna innokkaimmat hakijat (minä mukaan lukien) olemme jo jonottamassa kirjojamme ja osa kirjojen ennakkotilaajistakin pääsee aloittamaan 49 päivää kestävän urakan. Valintakoekirjojen aiheet varmasti herättävät hakijoissa keskustelua, joten kertokaa mitä mieltä te olette tämän vuoden aiheista? Järkyttikö viestintäoikeus teitä aluksi yhtä paljon kuin minua tai ovatko aiheet mahdollisesti teille tuttuja ennestään? Toivotan myös kaikille muille Helsingin yliopistoon hakeville tasapuolisesti tsemppiä ja jaksamista kevään puurrastukseen!

Lähteet:

Seuraa tai ota yhteyttä!

 • Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille: Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
 • BlogiUnelmanaOikis  Sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista saa päälle sivun oikeasta laidasta "Follow by Email" -kohdasta. Muista sähköpostiosoitteen syöttämisen jälkeen vielä vahvistaa tilaus.
 • Sähköposti: unelmanaoikis@gmail.com Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu oikisaiheinen asia mietityttää.
 • Twitter: @IiroRuolahti, jossa twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
 • Yhteydenotto- ja palautelomake: Löytyy sivun alareunasta. Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
 • YouTube: Iiro Ruolahti, josta löytyy tällä hetkellä vain yksi video (podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea).

2 kommenttia:

 1. Moi!
  Oon saanut täältä sun blogista paljon hyviä vinkkejä luku-urakkaa varten, kiitos niistä :)
  Mitä aineita muuten kirjoitit ylppäreissä ja mitä arvosanoja sait niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että blogista on ollut hyötyä! Toivottavasti lukeminen on sujunut hyvin :)

   Kirjoitin yhteiskuntaopin (A), lyhyen matematiikan (C), pitkän englannin (C) ja äidinkielen (B). Luin tosiaan ylppäreihin 0h ja muutenkin lukioaika oli mulle sen odottamista, että pääsen lukemaan oikiksen pääsykokeisiin ja koska tiesin, että yo-papereiden etu voi olla vain pari pistettä niin en sitten vaivautunut panostamaan opiskeluun. Tietenkin tämä ratkaisu kaduttaa hieman näin jälkeenpäin, mutta ei niinkään hakuprosessin takia, vaan esim. harmittaa opiskella nyt kieliä jälkeenpäin hyvälle tasolle.

   Lukion ja yo-papereiden merkityksestä olisi kanssa tarkoitus kirjoittaa joskus — niin kuin monesta muustakin aiheesta —, mutta valitettavasti tällä hetkellä tuntuu ettei aikaa oikein riitä postausten tekemiseen :(

   Poista