7. heinäkuuta 2017

19 § Välivuoden hyödyntäminen ja tuleva fuksisyksy

Oikisten pääsykoetuloksista on jo hieman reilu viikko, mutta älyttömästi onnea vielä minunkin puolesta kaikille sisäänpäässeille! Sisäänpääsy on varmasti suurelle osalle siihen astisen elämän parhaimpia —  ellei paras hetki — ja muistelen itsekin vielä lämmöllä omia fiiliksiä viime kesältä. Nauttikaa nyt tästä hetkestä ja fiiliksestä kunnolla, sillä olette sen ansainneet :)

Periksiantamattomuus

Teille sen sijaan ketkä ette päässeet tänä vuonna oikikseen, haluan sanoa sen, että kaksi kertaa myös tuon tuntemuksen kokeneena ymmärrän täysin miltä teistä saattaa tuntua nyt. Varsinkin, jos luitte kevään intensiivisesti, on tällä hetkellä varmasti hyvin tyhjä olo ja saattaa kummastella mikä meni pieleen ja eikö oikis olekaan minun juttuni. Älkää olko itsellenne ankaria ja antakaa pettymyksen tunteen mennä ajan myötä pois. Mikäli haluatte oikeasti oikikseen, niin älkää luovuttako sen suhteen ikinä. Kukaan ei ole koskaan liian vanha vielä yrittämään tai seuraamaan unelmaansa, sillä minkä takia tyytyisitte vähempään? Tarkoitan tällä sitä, että mikäli mietitte hakevanne jatkossa johonkin toiseen opiskelupaikkaan oikiksen sijaan, vaikka oikis on juuri sinulle paljon kiinnostavampi vaihtoehto, niin olet tyytymässä vähempään. Olen muutamalla pitämälläni luennolla puhunut siitä, etten kestänyt ajatusta, että luovuttaisin unelmani suhteen ja päätyisin tekemään loppuelämäkseni jotain, mistä en täysin nauti ja samalla tiedostaisin, että olisin voinut seurata unelmaani. Ajatusmaailmani lähtee siitä, että elämä on yksinkertaisesti vain liian lyhyt ja ainutlaatuinen kokemus olla tavoittelematta unelmiaan ja sitä mikä tekee teidät onnelliseksi. Oli haaveenne opiskelupaikan suhteen siis oikis, teatterikorkeakoulu tai lähihoitaja, niin te ette saa luovuttaa tämän suhteen. Sama pätee muuhunkin kuin opiskelupaikkoihin. Mikäli oikeasti haluatte jotain, asennoidutte oikein tavoitetta kohti ja teette kovasti töitä sen eteen, niin kaikki on mahdollista. Tiedän, että tämä kuulostaa hirveän kliseiseltä, mutta se on vain yksinkertaisesti totta. Palaan hieman myöhemmin tässä kirjoituksessa siihen, mitä ehkä suosittelen tekemään välivuotena, jotta nimenomaan oikiksen ovet avautuisivat ensi keväänä juuri Sinulle.

Tuleva fuksisyksy

Mistähän muusta sitä kirjoittaisi? Jos palataan hetkeksi sisäänpäässeihin, niin olisi mukava kuulla kommenteissa teidän fiiliksiä; minne pääsit, miltä nyt tuntuu, miten juhlistat tai tulet vielä juhlistamaan ja mitä odotatte fuksisyksyltä! Yleisenä "vinkkinä" voisin sanoa, että suosittelen käymään aktiivisesti ainakin ensimmäisten viikkojen tapahtumissa avoimin mielin. Nuo viikot ovat helpoin tapa tutustua uusiin ihmisiin, koska kaikki ovat alussa enemmän tai vähemmän eksyksissä. Tiedän, että kaikki ei välttämättä innostu alkoholipainoitteisista tapahtumista, mutta käykää ihmeessä silti tutustumassa uusiin kanssaopiskelijoihin - tapahtumissa ei todellakaan tarvitse itse juoda, jos siltä ei tunnu! :) Lisäksi alkoholipitoiset bileet eivät ole ainoat tapahtumat mitä syksyllä järjestetään. Muutenkin kaikilla paikkakunnilla on varmasti laaja skaala erilaista toimintaa tarjolla, niin oman ainejärjestön jutuista poikkitieteellisimpiin tapahtumiin. Esimerkiksi meillä Helsingin yliopistossa tekemistä löytää Pykälän lukuisten kerhojen ja tapahtumien lisäksi varmasti myös HYY:n kerhoista ja tapahtumista sekä osakunnista! Kyselkää rohkeasti esim. tutoriltanne tai vaikka sitten minulta (Helsingin tarjonnasta) erilaisista tapahtumista tai mistä ehkä löytyisi esim. teidän sydäntä lähellä olevaa aktiviteettia.

Opinnoista voisin sanoa sen verran, että on hyvä heti alussa suunnitella hieman opintojaan, sillä yliopistossa läsnäoloa lisäävistä uudistuksista huolimatta teillä itsellänne on vastuu opintojenne etenemisestä. Älkää kuitenkaan stressatko liikaa opinnoista tai oman alan työpaikoista, sillä fuksivuonna teillä ei ole mikään kiire! Opin itsekin ehkä kantapään kautta, että on täysin typerää vetää itseään burn outin partaalle jo opiskellessa, sillä teillä on monta vuosikymmentä aikaa valmistumisen jälkeen painaa niska limassa töitä. Kokeilkaa siis eri asioita ja etsikää tarkemmin sitä omaa juttuanne!

Toimin nyt syksyllä tiedekuntatutorina osalle teille rakkaista fukseista ja autan muutenkin mielelläni esim. opintojen suunnittelussa, urasuunnitelmissa, CV:n tai työhakemuksen hiomisessa tai ihan vaan oppaana sen suhteen mihin opiskelijatoimintaan juuri sinun kannattaisi lähteä mukaan. Lisäksi tiedän, että tänäkin vuonna moni teistä muuttaa toiselta paikkakunnalta opiskelupaikan perässä tänne Helsinkiin, joten jos kaipaatte vinkkiä asunnon metsästämiseen tai muuta Helsinki-tietämystä, niin näidenkin osalta minuun saa olla yhteydessä! Yhteydenottotapoina toimii tuttuun tapaan kommenttiosio, sähköposti (unelmanaoikis@gmail.com) ja Facebook (Iiro Ruolahti). Asuntojen metsästämiseen sen verran, että esim. eri osakunnat vuokraavat opiskelija-asuntoja myös fukseille. Esimerkiksi omalla osakunnallani (Keskisuomalainen Osakunta) on asuntohaku 19.7 asti auki! Lisätietoa siitä täällä.

Välivuoden hyödyntäminen

Aivan ensimmäisenä suosittelen tilaamaan kopiot omista vastauksista ja käymään ne läpi jossain vaiheessa ajatuksella ja hieman pyrkiä analysoimaan, missä onnistui ja missä selvästi olisi parannettavaa. Lisäksi miettikää objektiivisesti sitä, missä olisi kevään aikana kehitettävää; luitteko ajallisesti tarpeeksi, käytittekö turhan paljon aikaa huonoihin opiskelutekniikoihin vai ettekö kerranneet tarpeeksi? Miettikää myös asioita, joita teitte oikein kevään aikana ja kirjatkaa ne ylös. Tiedän, että lähestymistapani on hyvin analyyttinen, mutta etenkin, jos olette hakeneet useamman kerran, niin istukaa alas miettimään mitä teette mahdollisesti väärin älkääkä aivottomasti painako keväästä toiseen toivoen lopputulokseen muutosta.

Vastausten tilaamisen yhteydessä voitte myös miettiä mahdollisesti oikaisupyynnön tekemistä, mikäli olette lähellä pisterajaa ja löydätte arvostelusta puutteita. Tiedekunnat antavat hyvin nihkeästi pisteitä oikaisupyynnön johdosta, vaikka varmasti usein monella olisi siihen hyvät perusteet. Jos teillä on oikeasti sisäänpääsy hyvin lähellä ja löydätte arvostelusta puutteita, niin suosittelen myös varautumaan siihen, että asia kannattaa viedä hallinto-oikeuteen asti, jolloin prosessi pitkittyy, mutta jossa valitus on objektiivisemmassa tarkastelussa. En suosittele palkkaamaan juristia oikaisupyyntöä tekemään, sillä hinta-laatu-suhde tuskin on tällaisessa kohdallaan, sillä valmistuneella henkilöllä tuskin on kokemusta viime aikaisista pääsykokeista, saati tämän kevään kirjoista. Hieman parempi vaihtoehto olisi palkata joku valmennuskurssiopettaja, joka on kevään mittaan edes hieman tutustunut pääsykoekirjaan ja on perillä nykyisestä pääsykokeesta, mutta tiedän, että nämä valmennuskurssiopettajat laskuttavat aivan hillittömiä hintoja oikaisuvaatimusten laatimisesta eikä edes heidän tekemät oikaisuvaatimukset ole tae sisäänpääsystä. Jos joku Helsinkiin tai Vaasaan hakenut tuskailee oikaisuvaatimuksen kanssa, niin voin luvata ainakin katsovani ja kuuntelevani oikaisupyyntönne aiheen ja mahdollisesti avustaa sen tekemisessä. En voi kuitenkaan luvata, että ehdin syventymään tarkemmin oikaisupyyntöönne.

Mutta mitä sitten muuten kannattaisi tehdä välivuoden aikana, jos haluaisi ensi keväänä päästä sisälle oikikseen? Yksinkertaisesti paras vaihtoehto on käydä avoimen yliopiston kursseja (valitettavasti Helsingin avoin yliopisto ei järjestä syyslukukaudella oikiskursseja) tai osallistua esimerkiksi kansanopistojen oikislinjoille, joissa opetetaan oikiskursseja. Näin totutte juridiseen tekstiin, jonka lisäksi teidän oikeudellinen ajattelukyky sekä substanssiosaamisenne kehittyy, mistä on huomattavasti hyötyä pääsykoekeväänä. Mukavana lisänä on se, että riippuen siitä, mitä kursseja käytte ja mihin oikikseen lopulta pääsette, niin voitte saada kyseiset kurssit hyväksiluetuksi tiedekunnassa, jolloin olette suorittaneet jo osan tutkinnosta.

Tätä parempaa keinoa ei ole valmistautua pääsykoekevättä varten, mutta tietenkään muunkaanlainen välivuosi ei mene hukkaan, jos ajattelette uraanne ja elämäänne pidemmällä tähtäimellä. Nimittäin hyvin moni ei ajattele sisäänpääsyä pidemmälle, mutta kaikenlaisen työkokemuksen kartuttaminen on etu, kun haette sisäänpäästyänne ensimmäisiä oman alan työpaikkoja. Myös ihan vain kielitaidon parantaminen esim. reppureissaamalla on hyödyllistä eli oikeastaan tulevaisuuden kannalta ette voi tehdä muita kuin hyödyllisiä ratkaisuja, kunhan teette edes jotain välivuonna! Tärkeintä on myös nauttia elämästä ja rentoutua, joten älkää stressatko välivuotta turhaan. Jos oman alan työkokemuksen kartuttaminen kiinnostaa jo välivuotena, niin tietenkin voitte koittaa hakea tällaisia paikkoja esim. pienistä lakitoimistoista, mutta etenkin TE-toimistojen työkokeilulla on mahdollista päästä helpommin julkiselle puolelle johonkin juridiikkaan liittyvään työpaikkaan!

Välivuoteen ja oman pääsykoekeväänkin analysointiin liittyen voi pyytää apua yllä olevien yhteystietojen kautta, jos siltä tuntuu.

Omat kuulumiset ja blogin kehittäminen

Ensimmäinen lukuvuosi alkaa tavallaan olla takana ja kesä kuluukin töissä. Olen suorittanut nyt noin 100 opintopistettä eli olen reilusti edellä tavoiteaikaa (kiitos avoimen opintojen) ja tarkoituksenani onkin hieman hidastaa tahtia syksyllä, sillä haluaisin aloittaa vanhan harrastukseni uudelleen ja löytää syksylle liikejuridiikan saralta osa-aikatöitä. Sen lisäksi tulen jo tutorin roolinkin puolesta oltua mukana fuksitapahtumissa ja olisi mukavaa löytää aikaa myös muille omille projekteille. Tämän vuoden puolella olen koko aika kiinnostunut enemmän ja enemmän sijoittamisesta, joten yritän löytää enemmän aikaa siihen perehtymiseen. Paljon mielenkiintoista on siis tiedossa!

Projekteista puheen ollen haluaisin hieman aktiivisemmin päivitellä blogia, joten olisi mukava kuulla onko teillä aiheita mielessä, joista haluaisitte kirjoituksen? Blogiin liittyen olen myös miettinyt kovasti, että haluaisin kokeilla podcast-jakson nauhoittamista, koska asioiden puhuminen olisi monta kertaa vaivattomampaa blogikirjoitusten sijaan. Olen jo pitkään puhunut yhden kaverini kanssa podcast-jakson tekemisestä aiheena opintotukilain muutokset ja opintolaina, sillä tuntuu, että moni on tietämätön siitä, mitä 1.8.2017 tuleekaan muuttumaan ja etenkin siitä mitä opintolaina on ja miksi opintolainaa kannattaa nostaa. Kertokaa siis mitä olisitte mieltä podcast-jaksoista ja mistä haluaisitte kuulla puhuttavan / blogipostauksen! Erityisesti haluaisin kuulla, mitä ehkä haluaisitte kuulla puhuttavan opintotukilaki-jaksossa tai mitä ette täysin ymmärrä tulevista muutoksista tai opintolainasta. Näin lennokkaana ajatuksena olen jossain vaiheessa miettinyt, että podcast-jaksoista voisi tehdä kunnollisen sarjan oikisaiheiden ympärille, joissa voisin puhua itsekseni tai toisen kanssa esim. opiskelusta tai työnhausta, joten kaipaan todellakin teidän mietteitä ja ideoita tähän.

Nauttikaa kesästä ja toivottavasti nähdään punssikahveilla tai muiden tapahtumien merkeissä syksyllä!

- Iiro Ruolahti / UnelmanaOikis


Seuraa tai ota yhteyttä!

 • Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille: Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
 • BlogiUnelmanaOikis  Sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista saa päälle sivun oikeasta laidasta "Follow by Email" -kohdasta. Muista sähköpostiosoitteen syöttämisen jälkeen vielä vahvistaa tilaus.
 • Sähköposti: unelmanaoikis@gmail.com Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu oikisaiheinen asia mietityttää.
 • Twitter: @IiroRuolahti, jossa twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
 • Yhteydenotto- ja palautelomake: Löytyy sivun alareunasta. Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
 • YouTube: Iiro Ruolahti, josta löytyy tällä hetkellä vain yksi video (podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea).

14 kommenttia:

 1. Sieht echt gut aus :) Du hast schon ein Twister verdient!

  VastaaPoista
 2. Oletko muuten ihan varma ettei ensi lukuvuonna järjestetä ollenkaan oikiskursseja avoimessa yliopistossa? Kävin kesän alussa yksityisoikeuden kurssin ja opettaja sanoi, että kurssit tulevat kyllä vähenemään mutta oli kuitenkin saanut sellaisen tiedon että jotain kursseja olisi tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuvuoden aikana on varmasti kursseja, mutta syyslukukaudella ilmeisesti ei (lukuun ottamatta johdatuskurssia).

   Perustan tämän tiedon avoimen sivuilla olevaan tietoon: https://courses.helsinki.fi/fi/avoin-yliopisto/opinnot/oikeustieteet

   Poista
 3. Heippa!

  Itse hain juurikin tänä vuonna toista kertaa Helsingin oikeustieteelliseen, ja jäin kolmen pisteen päähän...Viime vuonna ensimmäistä kertaa hakiessani minulta puuttui kaksi pistettä. Viime vuonna en käynyt valmennuskurssia, vaan lueskelin itsekseni,tänä vuonna kävin kuitenkin pykälän teho-kurssin. Minusta tuntui, että kurssia avasi kirjoja toodella paljon, ja luku-urakka sujui todella helposti ja joutuisasti, kun kirjojen tekstit ns.suomennettiin minulle. Toisaalta tuntui, että matkat veivät aikaa (kuljin junalla Hyvinkäältä Helsinkiin) ja että kurssikerrat muutenkin söivät sitä omaa, tehokasta lukuaikaa. Nyt pohdinkin, että minkälainen kurssi minun kannattaa ensi vuonna ottaa? tehokurssi on minulle liian laaja, tiedän kuitenkin itselleni sopivat lukutekniikat jo kaksi kertaa hakeneena. Toisaalta koe uudistuu ensi vuonna, ja pelkään että kurssin merkitys korostuisi, jos kokeessa kysytäänkin laajoja asioita, joiden ymmärtämisessä kurssi on todella tärkeä. Näinä kahtena vuotena Helsingin kokeessa ei meinaan ole kysytty (mielestäni)sellaisia asioita, joita ei olisi voinut itsekin ymmärtää. (Tarkoitan sitä, että esim. tänä vuonna EU-kirjan tärkein asia, josta melkein koko kirja kertoi, avautui minulle aivan täydellisesti kurssin takia, ja oikeasti ymmärsin asian. Kaverini taas joka ei käynyt kurssia, ei ymmärtänyt sitä juuri ollenkaan, muisti vain asioita ulkoa. Ja valitettavasti tämä pelkästään ulkoa osaaminen, asioista juuri ymmärtämättä, on vienyt pidemmälle kuin oikeasti osaaminen, sillä tiedekunta ei kysy asioita joita ei voisi osata ja ymmärtää ilman kurssia.) Pelkäänkin siis, että ensi vuonna koe koostuukin sellaisista asioista, joihin tarvitsee kurssia todella paljon. Tuli tosi sekava kysymys mutta lähinnä pohdin että miten minun kannattaisi lähestyä ensi kevättä? Kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Mikäli koet, että valmennuskurssista on kuitenkin vielä hyötyä, niin suosittelisin harkitsemaan jotain ns. kevyempää kurssia. Pykälän tarjonnasta en ole täysin varma, mutta tällaisia saattaisi olla Intensiivikurssi tai Teoriakurssi. Lisäksi vaikka et ottaisi mitään opetuksellista valmennuskurssia, niin ottaisin materiaalipaketin, jotta voit treenata alueen asioita tehtävien muodossa.

   Toinen vaihtoehto on myös osallistua Varjovalmennuksen maksuttomaan valmennuskurssiopetukseen ja jättää vain hyvällä omatunnolla niitä opetuskertoja väliin, joilla käydään kirjan kohtia jotka koet osaavasi hyvin. Tällä tavoin toimin itse viime keväänä ja lopetinkin luennoilla käymisen viimeisen kirjan (viestintäoikeus) osalta ja keskityin itselle vaikeiden asioiden kertaamiseen kotona.

   Koe kyllä uudistuu ensi keväänä, mutta mikään valmennuskurssi tai kukaan valmennuskurssiopettaja ei voi tietää minkälaisia asioita itse pääsykokeessa tullaan vaatimaan. Näin ollen tuon asian osalta kurssin merkitys ei tule korostumaan. Muutenkin tiedekuntien tarkoitus on tehdä pääsykokeesta sellainen, että valmennuskurssien merkitys vähentyisi, joka tarkoittaa sitä, että pääsykokeella pyritään joka vuosi yllättämään.

   Tarkemmin tietämättä sinun osaamistasoa tämän kevään pääsykokeessa tai lähinnä sitä missä mahdollisesti olisi parannettavaa, sanoisin että keskity ensi keväänä enemmän omatoimiseen opiskeluun ja varaa aikaa enemmän kylmälle ulkoa opettelulle.

   Toivottavasti tämä vastasi edes jotenkin kysymykseesi.

   Poista
 4. Moikka!
  Olen menossa nyt syksyllä oikikseen ja haluaisin kysyä, että pitääkö mun nyt jo elokuun aikana itse ilmottautua joillekkin kursseille jne? Vai voinko vain odottaa sinne orientaatioviikkoon ja siellä neuvotaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos puhutaan nyt nimenomaan Helsingin oikiksesta, niin ainakin viime vuonna meidän tuli ilmoittautua joillekin orientaatioviikon kursseille, mutta näistä tuli ohjeet ns. paksun kuoren mukana. Mutta mikäli noudatat ainakin alkusyksyn ajan opintoputkea eli suositeltua suoritusjärjestystä, niin sinun ei tarvitse etukäteen ilmoittautua millekään kursseille etukäteen (pl. mahdolliset paksun kuoren ohjeet).

   Muutenkin ilmoittautuminen tiedekunnan kursseille aukeaa vasta 17.8, joten tässä ei ole senkään puolesta kiire.

   Poista
  2. Juu nimenomaan Helsinkiin olen menossa. Mulle ei ainakaan ole tullut vielä mitään kirjettä yliopistolta, olisikohan pitänyt? Kiitos vastauksestasi! :-)

   Poista
  3. Mun käsittääkseni niitä kirjeitä ei ole vielä postitettu, mutta olettaisin, että se tapahtuu seuraavan viikon aikana, kun yliopiston henkilökunta palaa lomiltaan. Lisäksi me tutorit saadaan tietää tutorryhmämme nyt elokuun alussa, jonka jälkeen uudet fuksit saavat mieltä viestiä :)

   Poista
 5. Huomasin, että olet aikoinasi tehnyt oikaisupyynnön. Kuinka kauan tällaisen käsittelyssä kestää oman kokemuksesi mukaan? Todella motivoiva ja hyvin kirjoitettu blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En millään muista kauanko oikaisuvaatimukseni käsittelyssä kesti, mutta yleensä oikiksen oikaisuvaatimusten tulokset ovat tulleet n. viikon tai kaksi ennen opintojen alkamista eli suurin piirtein elokuun puolessa välissä. Helsingin yliopiston sivuilla on taas maininta, että "Ota yhteyttä hakijapalveluihin, jos hakijapalvelut ei ole tiedottanut sinulle ratkaisusta viimeistään 31.8.2017."

   Ja kiitos positiivisesta palautteesta! :)

   Poista
 6. Hei! Onko sulla jaettavana mitään infoa siitä, mitä muutoksia tuo Iso pyörä -uudistus tuo konkreettisesti mukanaan koulutusohjelmiin? :) Yritin vähän googlailla, mutta aiheesta löytyy netistä varsin vähän tietoa. Kiitos kun jaksat vastailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Iso Pyörä ei vaikuta niin radikaalisti oikeustieteellisiin koulutusohjelmiin verrattuna muihin yliopiston koulutusohjelmiin, mutta näin tiivistäen voi sanoa, että Iso Pyörä tuo mukanaan meidänkin tutkintoon

   - enemmän läsnäolopakkoa (=pienryhmätyöskentelyä)
   - verkkotentit lisääntyvät, joissa saa käyttää kaikkea materiaalia, mutta kysymyksetkin ovat haastavampia
   - tenteissä tulee olemaan kysymyksiä joissa yhdistyy useamman oikeudenalan sisältö
   - luentojen "aloitustaso" tulee nousemaan eli opiskelijoilta edellytetään perehtymistä etukäteen aihealueeseen
   - tenttien uusimiskertojen määrä kirjattiin lopulliseen päätökseen kahteen, mikä tarkoittaa kaiken kaikkeaan kolmea hyväksyttyä yrittämistä
   - kurssien laajuudessa ja sisällössä (pieniä) muutoksia aiempaan verrattuna

   Uuden opiskelijan ei sinänsä kannata liikaa vaivata päätä muutoksilla, koska vain vanhat opiskelijat tulevat seikkailemaan niin vanhan kuin uuden koulutusohjelman välillä, kun taas uusien on mahdollista suorittaa tutkinto vain uuden koulutusohjelman mukaisesti.

   Flammasta löytyy kuitenkin lisäinfoa koulutusuudistuksesta (https://flamma.helsinki.fi/portal/units/law?_nfpb=true&_pageLabel=P12200322591381230537071&contentId=HY364596&placeId=HY364594).
   Tai sitten seuraavin askelin --> Flamman etusivu --> Omat yksiköt -kohdan alta "Oikeustieteellinen tiedekunta" --> Uudet opetussuunnitelmat ja siirtymäohjeet --> Yleistä koulutusuudistuksesta

   Tosin Flamma ei toimi, mikäli et ole Helsingin yliopiston opiskelija.

   Toivottavasti tämä avasi hieman tulevia muutoksia!

   Poista