10. huhtikuuta 2020

37 § Kuinka valmistautua pääsykoekevääseen

Tarkoituksenani oli tällä viikolla kirjoittaa siitä, miten pääsykoekevääseen voi valmistautua ennen valintakoekirjallisuuden julkaisua. Koronasta huolimatta olin toiveikas, että oikeustieteellisen alan yhteisvalinta järjestetään normaalisti, mutta tilanne muuttui viimeistään eilen (9.4.) oikeustieteet.fi -sivustolla julkaistun tiedotteen johdosta.

Tiedotetta hetken sulateltuani aloin kuitenkin miettimään, etteivät seuraavat vinkkini valmistautumiseen kuitenkaan eroa hirveästi normaaliin tilanteeseen verrattuna. Ennen näitä vinkkejä käyn kuitenkin läpi mitä tällä hetkellä tiedetään pääsykoekeväästä ja valintakokeesta.

Järjestetäänkö valintakoetta?


Ehkä tässä ei ole tarpeen kerrata koronaepidemian käänteitä, mutta koko alkukevään ilmassa on leijaillut kysymys valintakokeen kohtalosta, kun tavoitteena on ollut välttää lähikontakteja ja massatapahtumia. Varmaan minun ohellani myös moni hakija on toivonut valintakokeen järjestämistä, mutta kukaan meistä ei ole voinut ennustaa epidemian käänteitä.

Torstaina 9.4. asiaan saatiin hieman lisäselvyyttä, sillä Unifi (Suomen yliopistojen rehtorineuvosto) tiedotti, että perinteiset kokeet korvataan vaihtoehtoisilla valintatavoilla. Tiedotteessa todettiin suomalaisyliopistojen linjanneen, ettei perinteisiä valintakokeita ole koronatilanteen vuoksi mahdollista järjestää turvallisesti ja yliopistojen opetusvararehtorit ovat päättäneet, että kevään 2020 opiskelijavalinnat järjestetään kevään ja kesän aikana vaihtoehtoisilla, lähikontaktia välttävillä tavoilla.

Tästä tietenkin herää kysymys, että mitä nämä vaihtoehtoiset valintatavat sitten ovat? Tiedotteen mukaan perinteisten valintakokeiden sijasta voidaan käyttää muita valinnan menettelyjä, kuten digitaalisia valintatapoja, verkkokursseja, todistusvalintaa tai avoimen yliopiston väylän valintaa. Pienen osallistujamäärän valintakokeita voidaan tarkoin varotoimenpitein toteuttaa. Yliopistot tiedottavat muuttuneista valintatavoista huhtikuulle suunniteltujen valintakokeiden osalta mahdollisimman pian ja muutoin 30.4. mennessä.

Tämän jälkeen saatiin nopeasti täsmennystä nimenomaan oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan osalta, sillä oikeustieteet.fi -sivulla julkaistiin tiedote, joka kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:
Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan todistusvalinnan ja valintakoevalinnan kiintiöt tullaan pitämään ennallaan. 
Valintakokeen ensimmäinen vaihe järjestetään sähköisesti, minkä lisäksi on mahdollista, että valintakokeeseen sisältyy toinen vaihe erikseen määriteltynä ajankohtana. 
Tarkempia tietoja tiedotetaan viimeistään 30.4.2020.
Vastaus väliotsikon kysymykseen on, että valintakoe järjestetään myös tänä vuonna. Toinen tärkeä seikka on, että kiintiöt tullaan pitämään ennallaan ja itse tulkitsen tämän siten, että kummassakin kiintiössä valittavien määrä pysyy samana. Olen käsitellyt kiintiöitä ja niiden kokoja hakukohteittain aiemmassa kirjoituksessani.
Minkälainen valintakoe on?


Tähän valitettavasti totean heti alkuun, etten tiedä. Veikkaan, etteivät asiasta vastuussa olevat tahotkaan tiedä vielä tarkkaan koko valintaprosessin lopullista muotoa.

En halua liikaa spekuloida aihetta ja pistää teidän päätänne pyörälle, mutta tiedotteen perusteella on selkeää, että valintakoe voi olla joko yksi- tai kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe tulee joka tapauksessa olemaan sähköinen.

Tiedotteesta ei saa hirveän paljon irti, ja se herättää paljon lisäkysymyksiä, kuten

 • järjestetäänkö ensimmäinen vaihe alkuperäisenä koepäivänä eli 26.5.;
 • mikä ensimmäisen vaiheen sisältö tulee käytännössä olemaan (monivalintoja, aineistotehtäviä vai jotain aivan muuta);
 • milloin mahdollinen toinen vaihe järjestetään;
 • mitä mahdollinen toinen vaihe pitää sisällään; ja
 • onko mahdollinen toinen vaihe tarkoitettu kaikille hakijoille vai ainoastaan ensimmäisestä vaiheessa tarpeeksi hyvin suoriutuneille?

Itse olen miettinyt vaihtoehtoa, jossa ensimmäisellä vaiheella pyrittäisiin karsimaan hakijamäärää sen verran pieneksi, että perinteisen valintakokeen järjestäminen olisi mahdollista. Valitettavasti en osaa sanoa, kuinka pieneksi hakijamäärä tulisi karsia, jotta toinen vaihe voisi mukailla normaalia valintakoetta. Asian spekuloinnissa ei ole kuitenkaan mitään hyötyä ja sinun ei kannata käyttää siihen energiaasi.

Kuinka valmistautua ennen valintakoekirjallisuuden julkaisua?


Aiempien tietojen mukaan valintakoekirjallisuus julkaistaan maanantaina 27.4.2020. Tällä hetkellä käsitykseni on, ettei tämä ole muuttumassa, vaikka valintakokeen järjestelyt tulevat muuttumaan.


Lepää.
Kirjojen julkaisuun on vielä 2,5 viikkoa aikaa. Ensimmäinen ja tärkein neuvoni on kehotus lepäämiseen. Samaa olisin neuvonut myös ilman koronahärdelliä, sillä vaikka lukuaika on lyhentynyt, on jaksaminen pääsykoekeväänä kaiken keskiössä. Olemme valintakokeen järjestelyiden suhteen edelleen hieman pimennossa, mutta asiaa ei kannata nyt miettiä sen enempää kuin on pakko. Vältä turhan spekulaation, trollauksen ja panikoinnin lukemista erilaisilta foorumeilta ja seuraa asiaa koskevaa tiedotusta oikeustieteet.fi -sivustolta sekä Opintopolusta. Opintopolussa kannattaa käydä myös tarkistamassa, että ilmoittamasi sähköpostiosoite on ajantasainen!

Tutustu kevyesti vanhoihin valintakoekysymyksiin sekä arvosteluperusteisiin.
Pääsykoekevääseen voi tietenkin valmistautua muutoinkin kuin lepäämällä. Lakikirjojen, vanhojen pääsykoekirjojen ja muun kirjallisuuden pänttäämisessä menet metsään, mutta suosittelen tutustumaan kevyesti aiempien vuosien valintakokeisiin sekä arvosteluperusteisiin, jotta tiedät, mitä kokeessa voi tulla vastaan ja etenkin mihin arvioinnissa kiinnitetään huomiota. Lisäksi juridiseen tekstiin ja ajatteluun voi tutustua esimerkiksi lukemalla Edilexin avoimia uutisia. Jos haluat lukea jotain alan kirjallisuutta, suosittelen vahvasti selailemaan viime vuonna yhtenä pääsykoekirjana ollutta kirjaa ”Johdatus oikeudellisen ratkaisun teoriaan”. Kirja on hyvin yleispätevä teos ja sen tulisi mielestäni toimia kaikkialla oikisopintojen ensimmäisen kurssin materiaalina. Kirjaan saa ilmaisen lukuoikeuden Unigrafian sivuilta.

Hoida menot ennen kirjojen julkaisua ja suunnittele valmiiksi päivärytmiä.
Viimeinen vinkkini on osaltaan hieman turha, sillä muuten suosittelisin tapaamaan kavereita mahdollisimman paljon nyt. Tosin tässä tilanteessa kavereiden näkeminen ei muutenkaan oikein onnistu, paitsi videopuheluiden muodossa. Lukuaikana kannattaa välttää ylimääräisiä menoja, vaikka tietenkin lukuaikanakin voi ja kannattaa pitää yhteyttä kavereihin.

On myös hyvä näin etukäteen luonnostella lukusuunnitelmaa. Tietenkään varsinaista lukusuunnitelmaa ei voi tehdä ennen kirjojen julkaisua, mutta esimerkiksi minulla ei ollut kovin tarkkaa lukusuunnitelmaa sisäänpääsykeväänäni. Sen sijaan olin suunnitellut päivärytmini etukäteen. Heräsin joka aamu aina samaan aikaan, minulla oli tietyt päivät lenkkeilylle ja olin määritellyt suurin piirtein lounas- sekä nukkumaanmenoaikani. Oli kyseessä sitten pääsykoekevät tai mikä tahansa projekti, on mielestäni hyvä rytmi keskeinen tekijä onnistumisessa. Niin hölmöltä kuin tämä kuulostaa, kannattaa pikkuhiljaa opetella jo lukuaikana käytettävään rytmiin, jotta siihen tottuu.

Tarkoituksenani on kirjoittaa myöhemmin tässä kuussa oma kirjoitus lukutekniikasta sekä lukusuunnitelman laatimisesta, mutta katsotaan hieman, mitä lisätietoa pääsykokeen järjestelyistä tulee, etten anna teille täysin turhia vinkkejä :)

Lopuksi


Monella varmasti päällimmäisenä tunteena on epätietoisuus, mutta millä fiiliksillä olette muutoin tällä hetkellä? Jos kaipaat juttuseuraa epätietoisuuden aiheuttaman ahdistuksen lieventämiseen, voi minulle laittaa vapaasti viestiä. Laita myös kommenttia, jos sinulla herää valmiiksi kysymyksiä lukutekniikasta sekä lukusuunnitelman laatimisesta, niin vastailen niihin viimeistään aihetta käsittelevässä postauksessa.

Mukavaa pääsiäistä kaikille!
Seuraa tai ota yhteyttä!

 • Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille: Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
 • BlogiUnelmanaOikis  Sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista saa päälle sivun oikeasta laidasta "Follow by Email" -kohdasta. Muista sähköpostiosoitteen syöttämisen jälkeen vielä vahvistaa tilaus.
 • Sähköposti: unelmanaoikis@gmail.com Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu oikisaiheinen asia mietityttää.
 • Twitter: @IiroRuolahti, jossa twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
 • Yhteydenotto- ja palautelomake: Löytyy sivun alareunasta. Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
 • YouTube: Iiro Ruolahti, josta löytyy tällä hetkellä vain yksi video (podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti