13. heinäkuuta 2020

43 § Oikeustieteellisen alan tulokset 2020

Myös valintakoemenettelyn korjatut tulokset on nyt julkaistu! Onnittelut yhteisesti kaikille uusille oikkareille :)

Muistan edelleen sen päivän, kun näin Opintopolusta saaneeni opiskelupaikan. Herkistyin ja vuodatin jonkin verran ilon kyyneleitä, sillä olin saavuttanut vihdoin pitkäaikaisen haaveeni ja jotain, jonka eteen olin määrätietoisesti tehnyt töitä useamman vuoden ajan. Istuskelin oikeastaan koko päivän Lauttasaaressa, jolla on erityinen paikka sydämessäni, ja soittelin läheisilleni kertoakseni hyvät uutiset. Oikeastaan koko kesän ajan kuljin hymy kasvoillani :)

Olen aina pyrkinyt painottamaan blogissani, ettei oikikseen pääsy edellytä erityistä älykkyyttä, ja että  kuka tahansa voi ihan hyvin päästä oikikseen, kunhan sen eteen vain tekee tarpeeksi töitä: joko panostamalla ylioppilaskirjoituksiin, opiskelemalla ahkerasti valintakokeeseen tai suorittamalla pitkäjänteisesti oikiskursseja hyvin arvosanoin avoimessa yliopistossa. Kuka tahansa voi siis päästä sisälle, mutta kaikki eivät tule pääsemään sisälle. Helppoa sisäänpääsy ei siis sen puolesta ole, ja sen takia saavutuksesta saa olla ylpeä!

Teille sisäänpäässeille minulla on tähän kesään lähinnä vain yksi vinkki: ottakaa kaikki irti tästä fiiliksestä, sillä elämästä kuuluu nauttia. Mikä idea kaikessa puurtamisessa ja työskentelyssä muuten olisi, jos tuloksista ja elämästä ei muistaisi iloita. Eikä elämästä nauttiminen lopu siihen, sillä myös fuksisyksystä saa ottaa kaiken irti – mitä se kullekin tarkoittaa :) Jos joku oikiselämään liittyvä asia mietityttää, voit laittaa viestiä minulle.


Lue lisää: 33 § Oikkarin työnhaku: Työkokemuksen merkitys ja työpaikkojen etsintä ja 17 § Fuksisyksy


Kolikon kääntöpuolella on taas se todellisuus, että kaikki hakeneet eivät tulleet tänä vuonna valituksi. Moni odotti innolla alkavaa pääsykoekevättä, luki ahkerasti ja antoi kaikkensa valintakokeessa, mutta tulos on silti tämä. Valintatavasta riippumatta seuraava hakukerta on vasta ensi keväänä. Ensi kevät kuitenkin tulee nopeasti eikä välivuonna tarvitse jäädä toimettomaksi! Ottakaa rauhassa aikaa palautumiselle ja lomalle, mutta älkää luopuko unelmastanne, jos oikis tuntuu edelleen kiinnostavalta alalta. Jouduin itse kokemaan kaksi pettymystä ennen sisäänpääsyä, mutta jos olisin luovuttanut, en olisi kirjoittamassa tätäkään kirjoitusta. En oikeastaan edes osaa kuvitella, mitä olisin tällä hetkellä muuten tekemässä.

Jos haitte valintakokeella, tilatkaa omat vastauksenne (tilauslomake avautuu 15.7.) ja pohtikaa koko kevättä. Missä onnistuitte? Missä epäonnistuitte? Kirjatkaa mietteitänne ylös ja ottakaa tästä keväästä kaikki opit talteen seuraavaa hakukertaa varten. Liian usein tapaan hakijoita, jotka haluavat (ymmärrettävästi) unohtaa epäonnistuneen hakukevään ja tämän johdosta toistavat samat virheet seuraavana hakukeväänä. Älkää sortuko tähän, vaikka kevään miettiminen tuntuisikin inhottavalta tai turhalta, sillä sitä se ei ole. Olen laatinut kevään analysointia varten joitakin yksinkertaisia tukikysymyksiä, jotka saat itsellesi käyttöön laittamalla viestiä tai jotka löydät alla olevasta ryhmästä :)

Välivuonna ei pidä eikä tarvitse jäädä yksin, joten jos kaipaat vertaistukea tai juttuseuraa, liity  kaikille oikikseen hakemisesta ja siellä opiskelusta kiinnostuneille tarkoitettuun Facebook-ryhmään.


Pisterajat 2020


Alla ei ole vielä lopullisia pisterajoja, sillä pisterajat voivat laskea edelleen. Tulen päivittämään kirjoitukseen myöhemmin lopulliset pisterajat.


Todistusvalinta


Tämä oli toinen vuosi (ainakin tällä vuosisadalla), kun oikikseen valittiin opiskelijoita suoraan todistusvalinnalla. Viime vuonna uusista oikkareista 20 %:ia valittiin todistusvalinnalla, ja tänä vuonna määrä tuplattiin, sillä todistuksella valittavien osuus nousi 40 %:iin.

Vuoden 2020 todistusvalinnan pisterajat muodostuivat seuraavanlaisiksi (tilanne 22.5.2020 eli todistusvalinnan tulosten julkistamisen aikaan):

1. Helsinki: 131,8 / 154 pistettä
 • Äidinkieli: E
 • 1. muu koe: L, lyhyt matematiikka
 • 2. muu koe: L, pitkä kieli
 • 3. muu koe: L, keskipitkä kieli
 • 4. muu koe: L, lyhyt kieli

2. Turku: 127,5 / 154 pistettä
 • Äidinkieli: E
 • 1. muu koe: L, pitkä kieli
 • 2. muu koe: L, pitkä kieli
 • 3. muu koe: L, reaali (uskonto)
 • 4. muu koe: E, lyhyt kieli

3. Vaasa: 125,1 / 154 pistettä
 • Äidinkieli: L
 • 1. muu koe: L, reaali (historia)
 • 2. muu koe: M, pitkä matematiikka
 • 3. muu koe: E, pitkä kieli
 • 4. muu koe: L, reaali (yhteiskuntaoppi)

4. Joensuu: 122,5 / 154 pistettä
 • Äidinkieli: E
 • 1. muu koe: L, reaali (fysiikka)
 • 2. muu koe: M, pitkä matematiikka
 • 3. muu koe: E, pitkä kieli
 • 4. muu koe: E, keskipitkä kieli

5. Rovaniemi: 119,4 / 154 pistettä
 • Äidinkieli: M
 • 1. muu koe: L, pitkä kieli
 • 2. muu koe: L, keskipitkä kieli
 • 3. muu koe: E, lyhyt matematiikka
 • 4. muu koe: E, reaali (historia)

Oikisten välinen järjestys pysyi todistusvalinnan osalta samana tänäkin vuonna: Helsinkiin oli haastavinta päästä ja Rovaniemelle helpointa.

Todistusvalinnan pisteytys oli tänä vuonna erilainen kuin viime vuonna, joten vertailu viime vuoden pisterajoihin on sinänsä turhaa. Todettakoon kuitenkin, että tänä vuonna (tilanne 25.5.2020)  oikikseen pääsi todistusvalinnassa, jos kokonaispistemäärästä sai noin 77,5 %:ia, kun taas viime vuonna vastaava prosenttiluku oli noin 88,3 %. Lasku on täysin looginen seuraus siitä, että todistusvalinnan osuus oli tänä vuonna huomattavasti suurempi.

Haluatko testata, olisitko päässyt omalla ylioppilastodistuksellasi sisään, mikäli olisit hakenut tänä vuonna todistusvalinnassa? Kokeile Arvi Tolvasen tekemää todistusvalintalaskuria! Omalla kohdallani sisäänpääsy olisi jäänyt kaukaiseksi haaveeksi todistusvalinnassa, sillä ABCC-rivilläni olisi saanut huikeat 42,5 pistettä.


Valintakoevalinta


Lopulta valintakoemenettelyn tarkastaminen meni täysin pieleen, mikä johti siihen, että uusia opiskelijoita valittiin suunniteltua enemmän. Onneksi tämä farssi on nyt takanapäin.


Myöskään valintakoevalinnan pisterajat eivät ole suoraan vertailukelpoisia viime vuoden pisterajoihin, sillä tänä vuonna maksimipistemäärä oli 140 pistettä kun viime vuonna maksimipistemäärä oli 80 pistettä. Valintakoemenettelyn pisterajat olivat tänä vuonna pistekorjauksen jälkeen (tilanne 13.7.):

 1. Helsinki: 85 / 140 pistettä
 2. Turku: 82 / 140 pistettä
 3. Vaasa: 80 / 140 pistettä
 4. Joensuu 78 / 140 pistettä
 5. Rovaniemi: 74 / 140 pistettä

Viime vuonna oikikseen pääsi valintakoevalinnassa, jos kaikista mahdollisista pisteistä sai noin 68,8 %:ia. Tänä vuonna vastaava luku oli noin 52,8 % (tilanne 13.7.2020). Tämän perusteella voidaan siis sanoa, että valintakoe oli huomattavasti haastavampi kuin viime vuonna. Todennäköisesti suurin vaikutus tähän on ollut nimenomaan ensimmäisen vaiheen haastavuudella, mikä johtui tiukasta vastausaikarajasta.

Tiistaina 7.7. julkaisut, virheelliset pistemäärät, olivat seuraavat:
 1. Helsinki: 83 / 140 pistettä
 2. Turku: 80 / 140 pistettä
 3. Vaasa: 79 / 140 pistettä
 4. Joensuu: 75 / 140 pistettä
 5. Rovaniemi: 73 / 140 pistettä
Virheelliset pisterajat olivat suurin piirtein kaksi pistettä alhaisemmat kuin todelliset pisterajat.


Lue lisää: Oikeustieteet.fi - Päivitys: Korjatut tulokset julkaistu 13.7.2020 klo 15:00


Avoin väylä


Avoin väylä on pikkuhiljaa tullut suositummaksi ja tunnetummaksi väyläksi oikikseen. Tänä vuonna vain Helsingin yliopistolla, Turun yliopistolla ja Lapin yliopistolla oli avoimen väylän haku, mutta ensi vuonna kaikkiin oikiksiin on mahdollista päästä avoimen väylän kautta, kun lisäksi Itä-Suomen yliopisto avaa avoimen väylän haun.


Helsingin yliopisto


Kun aikoinaan opiskelin Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa, oli aloituspaikkoja vain viisi, mutta keskiarvovaatimus taisi pyöriä lähempänä nelosta kuin vitosta. Nyttemmin avoimen väylän keskiarvoraja on jatkanut nousua tasaiseen tahtiin. Viime vuonna alin hyväksytty opintosuoritusten painotettu keskiarvo oli 4,55 / 5,0, mikä on erinomainen keskiarvo. Tänä vuonna Helsingin oikikseen pääsi keskiarvolla 4,675, mikäli hakija vain täytti muut edellytykset.

oikis avoin väylä helsinki keskiarvoraja
Helsingin yliopiston avoimen väylän hakutilastot 2020


Tarkemmat tiedot Helsingin yliopiston avoimen väylän tämän vuoden valintaperusteista löydät täältä "Hakeminen" -välilehden alta.


Turun yliopisto


Myös Turussa hakijoiden paremmuusjärjestyksen määrää menestyminen suoritetuissa kursseissa, mutta keskiarvon sijaan Turussa katsotaan hakijoiden pistemäärää. Tosin käytännössä pisteet tulevat kurssista saadun arvosanan perusteella (paitsi arvosanasta "hyväksytty" annetaan kolme pistettä). Suurin ero Helsinkiin on se, että Turussa maksimipistemäärää ei teoriassa ole, kun taas Helsingissä maksimi on keskiarvo 5,0.

Hakutilastot Turun yliopiston avoimesta väylästä vuosilta 2019 ja 2020:
 • Hakijoita:
  • 2019: 22 hakijaa
  • 2020: 40 hakijaa
 • Hyväksyttyjä:
  • 2019: 5 kpl
  • 2020: 8 kpl
 • Alin hyväksytty pistemäärä:
  • 2019: 50 pistettä
  • 2020: 66 pistettä (parhaimman hakijan pistemäärä oli 93 pistettä)
Turun tämän vuoden pisteytykseen voi tutustua täällä "Hakeminen" -välilehden alla.


Lapin yliopisto


Lapin yliopistolla ei ole aiempina vuosina ollut avoimen väylän hakua, mutta tänä vuonna myös Rovaniemen oikikseen saattoi päästä avoimen väylän kautta. Tämä näkyi selkeästi keskiarvorajassa ja siinä, että vähimmäisehdot täyttäneitä hakijoita oli vähemmän kuin aloituspaikkoja tarjolla. Välivuotta viettävälle tämä on hyödyllinen tieto, sillä en usko keskiarvorajan nousevan vielä ensi vuonna kovinkaan korkealle. 

Lapin yliopiston avoimen väylän hakutilastot tänä vuonna (2020):
 • Avoimessa väylässä hakeneiden määrä: 13 hakijaa
 • Vähimmäisehdot täyttäneiden hakijoiden määrä: 2 kpl
 • Aloituspaikkojen määrä: 5 kpl
 • Valittujen määrä: 2 kpl
 • Alin keskiarvo, jolla hakija tuli valituksi avoimen väylän kautta: 3,66 / 5,0
 • Parhaan hakijan keskiarvo: 4,18 / 5,0
Lisätietoja Lapin yliopiston avoimen väylän tämän vuoden hakukriteereistä löydät täältä.


Itä-Suomen yliopisto


Itä-Suomen yliopistolla ei ollut vielä tänä vuonna avoimen väylän hakua oikikseen, mutta tällainen on tulossa ensi vuonna. Lisätietoja löydät täältä.


Itä-Suomen yliopiston siirtohaku


Itä-Suomen yliopistossa on ollut käytössä siirtohaku oikeustieteessä vuodesta 2018 lähtien. Siirtohaussa hakijalla, jolla on Itä-Suomen yliopistossa voimassa oleva opinto-oikeus alempaan korkeakoulututkintoon ja joka on suorittanut Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen opetussuunnitelman mukaisia oikeusnotaarin perus- ja aineopintoja vähintään 100 op, voidaan hyväksyä hakemuksesta siirto-opiskelijana suorittamaan oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkintoja. Valinta tehdään opintomenestyksen perusteella.

Viime keväänä siirtohaussa oli hakijoita 33 ja keskiarvoraja oli 3,7576 / 5,0. Sen sijaan tänä vuonna raja nousi huomattavasti ja oli 4.495 / 5,0. Tässä keskeisimpänä syynä on varmasti se, että Joensuussa on todella hyvät ja laajat mahdollisuudet käydä oikeustieteen kursseja ja moni HTM-tutkintoa suorittava tekee oman tutkintonsa puitteissa oikeustieteen kursseja, minkä jälkeen he voivat hakea siirtohaussa OTM-tutkinnon puolelle em. edellytysten täyttyessä.

Päivitän tähän vielä myöhemmin tarkemmat tilastot siirtohausta, kunhan saan ne hakijapalveluista!


Oikaisuvaatimus opiskelijavalinnan tuloksesta


En halua herätellä turhia toiveita teissä, jotka ette tulleet valituksi, mutta opiskelijavalinnan tuloksesta on vielä mahdollista hakea oikaisua yliopistolta. Joka vuosi pieni määrä hakijoista pääsee vielä tällä tavoin sisälle, mutta todennäköisyydet oikaisun menestymiselle ovat kuitenkin pienet. Toki oikaisuvaatimuksella voi myös saada opinto-oikeuden ylemmästä hakukohteesta.

Mikäli haluat varmistua siitä, onko mitään enää tehtävissä, suosittelen tilaamaan omat pääsykoevastaukset ja tutustumaan niihin. Valintakoenäyttö järjestetään ajalla 16.7.-29.7.2020, ja voit tilata vastauksesi tällä lomakkeella 15.7 alkaen. Olen viime vuosina tarkistanut lukuisten hakijoiden vastauksia vielä sen varmistamiseksi, olisiko oikaisun vaatimisessa järkeä sekä laatinut oikaisuvaatimuksia, joista osa onkin johtanut onnellisesti opinto-oikeuden myöntämiseen. Lisätietoja oikaisuvaatimusmenettelystä löydät oikeustieteet.fi -sivustolta ja tarkempia tietoja palveluistani löydät täältä.
Lopuksi


Tähän loppuun taidan jättää vain klassisen urheilutoimittajan kysymyksen: miltä nyt tuntuu? :)
Seuraa tai ota yhteyttä!

 • Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille: Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
 • BlogiUnelmanaOikis  Sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista saa päälle sivun oikeasta laidasta "Follow by Email" -kohdasta. Muista sähköpostiosoitteen syöttämisen jälkeen vielä vahvistaa tilaus.
 • Sähköposti: unelmanaoikis@gmail.com Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu oikisaiheinen asia mietityttää.
 • Twitter: @IiroRuolahti, jossa twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
 • Yhteydenotto- ja palautelomake: Löytyy sivun alareunasta. Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
 • YouTube: Iiro Ruolahti, josta löytyy tällä hetkellä vain yksi video (podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea).

3 kommenttia:

 1. Tiistaina pääsin ensimmäisenä hakutoiveeni olleeseeb Turun oikikseen, ja fiilis oli ihan mahtava. Torstai-iltana tiedotettiin, että paikan saattaa menettää - itkin koko illan. Perjantaina sain tietää, että paikka säilyy - olin totta kai iloinen ja helpottunut, mutta nettikeskusteluja lukiessani törmäsin moneen viestiin, jossa puhuttiin siitä miten nämä "väärin perustein" valitut eivät ole ansainneet paikkaansa ja heidän pitäisi potea huonoa omaatuntoa. Se vaikutti suuresti omaan fiilikseen, kun en pystynyt sitten miettimään kuin sitä, että olen koulussa, mutta en ole ansainnut opiskelupaikkaa reilusti. Tänään tuli nuo "lopulliset" pisterajat, ja huomasin että olisin päässyt Turkuun myös näillä rajoilla kirkkaasti. Nyt tuntuu taas siltä, että pystyy hengittämään hiukan ��

  Ei kiitos enää tällaisia viikkoja. Ehkä pystyn huokaisemaan helpotuksesta vasta, kun on maisterin paperit kädessä? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea paikasta! :)

   Melkoista tunteiden vuoristorataa ollaan selvästi menty, mutta toivottavasti tätä tarinaa on myöhemmin vain mukava fiilistellä :D Mieleenpainuva kevät ja loppuhuipennus ainakin kyseessä.

   Pääasia on kuitenkin, että saavutit tavoitteesi ja syksyllä alkavat opinnot oikeustieteen parissa – tervetuloa!

   - Iiro / UnelmanaOikis

   Poista
 2. 1965 oli viimeinen vuosi, jolloin oikikseek tätä ennen saattoi päästä suoraan sisään. Siihen aikaan yo-kirjoituksista sai ns yleisarvosanan. Jos arvosana oli L, pääsi suoraan sisään. 2 x L + 2 × C tuotti arvosanaksi L:n.

  Itse kirjoitin ylioppilaaksi 1969 mutta oikikseen menin vasta 1986. Olin 37 v ja ajattelin että vielä ehtii. Tietosuojasta ei vielä tiedetty ja kaikkien (ainakin hyväksyttyjen) nimen perässä oli hetu. Siitä näin, että olin hyväksytyistä kolmanneksi vanhin.

  VastaaPoista